Informacja o przystąpieniu przez SPGH do realizacji projektu

Projekt „Grzybowe smaki” realizowany jest przez Stowarzyszenie
Przyjaciół Gminy Harasiuki. Zadanie współfinansowane jest ze środków
otrzymanych od Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
Stowarzyszenie Przyjaciół Gminy Harasiuki w roku 2017r. przystępuje do realizacji zadania :
OFERTA ORGANIZACJI POZARZĄDOWEJ/PODMIOTU , O KTÓRYM MOWA W ART. 14 UST. 1 I 2 USTAWY Z DNIA 24 KWIETNIA 2003 R. DZIAŁALNOŚCI POŻYTKU PUBLICZNEGO I O WOLONTARIACIE (Dz. U. z 2016 r. poz. 1817) ,REALIZACJI ZADANIA PUBLICZNEGO SKŁADANA W 2016/2017 ROKU NA PODSTAWIE PROGRAMU FUNDUSZ INICJATYW OBYWATELSKICH - KONKURS FIO 2017
I.1 MINISTERSTWO RODZINY, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
I.2 Rodzaj zadania publicznego
NUMER I NAZWA PRIORYTETU
2 Aktywne społeczeństwo
NUMER I NAZWA KIERUNKU DZIAŁANIA
1 Aktywizacja obywateli w sprawach wspólnotowych
SFERA POŻYTKU PUBLICZNEGO
16)działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych;
I.3 TYTUL ZADANIA
Grzybowe smaki
w okresie od 2017-06-01 do 2017-10-31
zadanie jednoroczne (realizowane tylko w 2017 r.)
W FORMIE
WSPIERANIA REALIZACJI ZADANIA
składana na podstawie przepisów działu II rozdziału 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r.
o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie
Cel główny projektu :
- Celem głównym projektu jest zwiększenie aktywizacji mieszkańców Gminy Harasiuki w sprawach wspólnotowych poprzez udział minimum 300 osób w projekcie podczas 5 miesięcy jego realizacji.
- Podniesienie poziomu wiedzy u co najmniej 80% spośród 10 osób reprezentujących podmioty zajmujące się wytwarzaniem potraw lokalnych w zakresie przygotowania i promocji stoiska z kulinarnymi produktami lokalnymi poprzez organizację szkolenia i wyjazdu
- podniesienie poziomu wiedzy u co najmniej 80% spośród 10 osób z grona dzieci i młodzieży z zakresu przygotowywania potraw lokalnych poprzez organizację warsztatów i wyjazdu
- zwiększenie zaangażowania mieszkańców Gminy Harasiuki w sprawy wspólnotowe poprzez ich udział w imprezie plenerowej pod nazwą „Grzybowe smaki”
- zwiększenie wiedzy mieszkańców Gminy Harasiuki z zakresu potraw lokalnych poprzez wydanie i rozpowszechnienie publikacji
W ramach projektu przewidziano następujące działania:
- Szkolenie z zakresu przygotowania i promocji stoiska z kulinarnymi produktami lokalnymi
- Warsztaty dla dzieci i młodzieży z zakresu przygotowywania potraw lokalnych
- Wyjazd studyjny do Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku
- Impreza plenerowa pod nazwą „Grzybowe smaki”
- Wydanie publikacji na temat potraw lokalnych
W ramach projektu można wyróżnić 3 grupy docelowe:
- podmioty zajmujące się wytwarzaniem potraw lokalnych (minimum 10 osób),
- dzieci i młodzież z terenu Gminy Harasiuki (minimum 10 osób),
- wszyscy mieszkańcy powiatu niżańskiego chętni do uczestniczenia w imprezie plenerowej (w szczególności mieszkańcy Gminy Harasiuki) (szacujemy udział minimum 300osób).
Pisząc o podmiotach zajmujących się wytwarzaniem potraw lokalnych wnioskodawca ma na myśli osoby przede wszystkim Koła Gospodyń Wiejskich zajmujące się wytwarzaniem produktów lokalnych (formalne i nieformalne) ale również podmioty działające np. jako stowarzyszenia, które w swojej nazwie nie używają sformułowania Koło Gospodyń, a zajmują się wytwarzaniem ww produktów lokalnych. SPGH zaprosi do współpracy podmioty z terenu Gminy Harasiuki i okolic.
Dane Oferenta
Nazwa :
STOWARZYSZENIE PRZYJACIÓŁ GMINY HARASIUKI
Forma prawna: Stowarzyszenie (zarejestrowane w KRS)
Numer w KRS: 0000313975
Data wpisu, rejestracji lub
utworzenia:
2008-09-23
Numer NIP: 6020091664 REGON: 180368654
Ulica, nr domu, nr lokalu: 112A
Województwo: PODKARPACKIE
Powiat: Powiat niżański
Gmina: Harasiuki
Kod pocztowy: 37-413 poczta: Harasiuki
Opublikowano: 01 czerwca 2017 09:54
Kategoria: Aktualności
Wyświetleń: 1086