Informacja o przystąpieniu przez SPGH do realizacji projektu

 (link otworzy duże zdjęcie)

Projekt „Grzybowe smaki” realizowany jest przez Stowarzyszenie

Przyjaciół Gminy Harasiuki. Zadanie współfinansowane jest ze środków

otrzymanych od Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. 

 

Stowarzyszenie Przyjaciół Gminy Harasiuki  w roku 2017r. przystępuje do realizacji zadania :

 

 

 

 

OFERTA ORGANIZACJI POZARZĄDOWEJ/PODMIOTU , O KTÓRYM MOWA W ART. 14 UST. 1 I 2 USTAWY Z DNIA 24 KWIETNIA 2003 R. DZIAŁALNOŚCI POŻYTKU PUBLICZNEGO I O WOLONTARIACIE (Dz. U. z 2016 r. poz. 1817) ,REALIZACJI ZADANIA PUBLICZNEGO SKŁADANA W 2016/2017 ROKU NA PODSTAWIE PROGRAMU FUNDUSZ INICJATYW OBYWATELSKICH - KONKURS FIO 2017

 

 

 

I.1 MINISTERSTWO RODZINY, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ

 

I.2 Rodzaj zadania publicznego

 

NUMER I NAZWA PRIORYTETU

2 Aktywne społeczeństwo

 

NUMER I NAZWA KIERUNKU DZIAŁANIA

1 Aktywizacja obywateli w sprawach wspólnotowych

SFERA POŻYTKU PUBLICZNEGO

16)działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych;

 

I.3 TYTUL ZADANIA

Grzybowe smaki

w okresie od 2017-06-01 do 2017-10-31

zadanie jednoroczne (realizowane tylko w 2017 r.)

 

W FORMIE

WSPIERANIA REALIZACJI ZADANIA

składana na podstawie przepisów działu II rozdziału 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r.

o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie

 

Cel główny projektu :

  • Celem głównym projektu jest zwiększenie aktywizacji mieszkańców Gminy Harasiuki w sprawach wspólnotowych poprzez udział minimum 300 osób w projekcie podczas 5 miesięcy jego realizacji.
  • Podniesienie poziomu wiedzy u co najmniej 80% spośród 10 osób reprezentujących podmioty zajmujące się wytwarzaniem potraw lokalnych w zakresie przygotowania i promocji stoiska z kulinarnymi produktami lokalnymi poprzez organizację szkolenia i wyjazdu
  • podniesienie poziomu wiedzy u co najmniej 80% spośród 10 osób z grona dzieci i młodzieży z zakresu przygotowywania potraw lokalnych poprzez organizację warsztatów i wyjazdu
  • zwiększenie zaangażowania mieszkańców Gminy Harasiuki w sprawy wspólnotowe poprzez ich udział w imprezie plenerowej pod nazwą „Grzybowe smaki”
  • zwiększenie wiedzy mieszkańców Gminy Harasiuki z zakresu potraw lokalnych poprzez wydanie i rozpowszechnienie publikacji

 

W ramach projektu przewidziano następujące działania:

 

  1. Szkolenie z zakresu przygotowania i promocji stoiska z kulinarnymi produktami lokalnymi
  2. Warsztaty dla dzieci i młodzieży z zakresu przygotowywania potraw lokalnych
  3. Wyjazd studyjny do Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku
  4. Impreza plenerowa pod nazwą „Grzybowe smaki”
  5. Wydanie publikacji na temat potraw lokalnych

 

W ramach projektu można wyróżnić 3 grupy docelowe:

 

  1. podmioty zajmujące się wytwarzaniem potraw lokalnych (minimum 10 osób),
  2. dzieci i młodzież z terenu Gminy Harasiuki (minimum 10 osób),
  3. wszyscy mieszkańcy powiatu niżańskiego chętni do uczestniczenia w imprezie plenerowej (w szczególności mieszkańcy Gminy Harasiuki) (szacujemy udział minimum 300osób).

Pisząc o podmiotach zajmujących się wytwarzaniem potraw lokalnych wnioskodawca ma na myśli osoby przede wszystkim Koła Gospodyń Wiejskich zajmujące się wytwarzaniem produktów lokalnych (formalne i nieformalne) ale również podmioty działające np. jako stowarzyszenia, które w swojej nazwie nie używają sformułowania Koło Gospodyń, a zajmują się wytwarzaniem ww produktów lokalnych. SPGH zaprosi do współpracy podmioty z terenu Gminy Harasiuki i okolic.

 

Dane Oferenta

Nazwa :

STOWARZYSZENIE PRZYJACIÓŁ GMINY HARASIUKI

Forma prawna: Stowarzyszenie (zarejestrowane w KRS)

Numer w KRS: 0000313975

Data wpisu, rejestracji lub

utworzenia:

2008-09-23

Numer NIP: 6020091664 REGON: 180368654

Ulica, nr domu, nr lokalu: 112A

Województwo: PODKARPACKIE

Powiat: Powiat niżański

Gmina: Harasiuki

Kod pocztowy: 37-413 poczta: Harasiuki


Opublikowano: 01 czerwca 2017 09:54

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 1086

Gmina Harasiuki

Realizacja: IDcom.pl