PODPROGRAM 2017 – efekty
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Harasiukach przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), - Pomoc żywnościowa trafiła do 855 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Harasiuki.
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Harasiukach wydał osobom potrzebującym:
37,4731 ton żywności;
7 559 paczek żywnościowych; - W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
1) racjonalne planowanie zakupów i wykorzystania produktów spożywczych, ogólne zasady prawidłowego żywienia dla 24 uczestników,
2) zdrowie na talerzu dla 43 uczestników.
Pracownicy Ośrodka przeprowadzili dodatkowo 4 spotkania informacyjno - edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia dla 80 osób.